Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Ο ΦΟΒΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, 2016 ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση των Νηπιαγωγείων μας ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος "ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ" δίνοντας μας την ευκαιρία να αναπτύξουμε μια δίωρη και  ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τη διαφορετικότητα και το ρατσισμό που προκαλεί ο φόβος και η άγνοια,.
 Η ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ - Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος-ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του στην Ελλάδα.
Σε κάθε κοινωνία οι σχέσεις δοκιμάζονται καθημερινά.. οι άνθρωποι που διαφέρουν πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με το ρατσισμό καθώς το διαφορετικό τρομάζει όταν δεν το κατανοούμε και δεν το σεβόμαστε 
Ρατσισμός είναι η αντίληψη ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίσοι μεταξύ τους αλλά διαχωρίζονται σε ανώτερους και κατώτερους διακρινόμενοι  από το χρώμα του δέρματος, την εθνικότητα, τη θρησκεία  τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του σώματος ακόμα και από την κατάσταση της υγείας τους αλλά και τη σεξουαλική τους προτίμηση. Ρατσισμό βιώνουμε στις κοινωνικές και προσωπικές μας σχέσεις, στο σχολείο, την εργασία μας.. γεγονός που  ματαιώνει και καταρρακώνει την προσωπικότητά μας. 
Το ρατσισμό τον αναπαράγουμε αλλά και τον μεταφέρουμε στα παιδιά μας καθώς λειτουργούμε ως πρότυπα γι αυτά. Η σχέση μας μαζί τους  είναι κομβικής σημασίας ώστε να τα διδάξουμε το σεβασμό και την αποδοχή των ατόμων που ορίζονται ως διαφορετικά. 
Δημιουργώντας  για τα παιδιά μας ένα περιβάλλον με δυνατούς συναισθηματικούς δεσμούς, προσεγγίζουμε τον άνθρωπο με απόλυτο σεβασμό, καταρρίπτουμε τα στερεότυπα, και τα βοηθάμε να αντιληφθούν πως η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα . Ίσως έτσι μια μέρα εκείνα  καταφέρουν  να καταπολεμήσουν τη δυστυχία, τον πόλεμο και το ρατσισμό. Καλούμαστε να είμαστε κοντά τους ώστε να τους δείξουμε τον τρόπο να καταλάβουν πως
 "πρέπει να είσαι ο εαυτός σου και όχι αυτός που θέλουν οι άλλοι"(Φ. Νίτσε)

Ευχαριστούμε πολύ την κα Αμαλία Αντωνοπούλου τον κ. Αντώνη Παπάζογλου και τον κ. Γιάννο Λιβανό  για την ενδιαφέρουσα συζήτηση καθώς μοιράστηκαν μαζί μας τις γνώσεις , τις σκέψεις και τις εμπειρίες τους βοηθώντας μας να συνειδητοποιήσουμε ότι το κέντρο όλων των ενεργειών μας πρέπει να  είναι ο άνθρωπος!!








                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου