Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ....

ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.....
......είναι μαύροι, κάποιοι άνθρωποι είναι λευκοί, κάποιοι  είναι ψηλοί, κάποιοι  κοντοί, κάποιοι πλούσιοι, κάποιοι φτωχοί, κάποιοι γκέι, κάποιοι οροθετικοί.  Όλοι είμαστε διαφορετικοί αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια σωστή ομοιογένεια ώστε να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε σε μια κοινωνία αλληλοσεβασμού και αποδοχής.
Στα μέσα της δεκαετίας του ''60 οι νέοι προέτρεπαν να «κάνουμε έρωτα και όχι πόλεμο», απελευθερώνοντας τη σεξουαλική συμπεριφορά από κανόνες υποκριτικής ευπρέπειας. Πρόκειται για τη λεγόμενη Σεξουαλική Επανάσταση.  "Εμείς δεν μπορούμε ούτε να ελπίζουμε, ούτε να φοβούμαστε, παρά μόνο να μελετάμε το ζήτημα, αv ή εξέλιξη της κοινωνίας κατευθύνεται προς την καλυτέρευση των φυσικών συνθηκών, τόσο της υλικής, όσο και της σεξουαλικής οικονομίας, με θεσμούς που θα παίρνουν υπόψη τους τις ανθρώπινες ανάγκες"
("Σεξουαλική επανάσταση"Βίλχελμ Ράιχ. )
Αναρωτιόμαστε,  κατά πόσο εύστοχα  οι θεσμοί παίρνουν υπόψιν τους τις ανθρώπινες ανάγκες αλλά κυρίως κατά πόσο είμαστε εμείς έτοιμοι ως πολίτες να στηρίξουμε αυτούς τους θεσμούς που προστατεύουν τη διαφορετικότητα.
Αρκετές είναι οι περιπτώσεις παραβίασης της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας πολιτικών και κοινωνικών σκοπιμοτήτων αλλά και εξαιτίας της προσωπικής άγνοιας η οποία διαιωνίζει το φόβο και το ρατσισμό.
Για αυτόν το ρατσισμό αλλά και για την κοινωνική διάσταση της λοίμωξης HIV μας ενημέρωσαν οι κ.κ. Σάββας Πολίτης και Αντώνης Παπάζογλου εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Θετική Φωνή" στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα Νηπιαγωγεία μας, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, 2014 και ώρα 17.00.  Είχαμε και φέτος την τιμή να έχουμε κοντά μας δύο αξιόλογους συνεργάτες της Θετικής Φωνής οι οποίοι κατάφεραν να κατευθύνουν τη σκέψη μας γύρω από ένα κεντρικό άξονα: τον άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και κάθε άνθρωπος οποιασδήποτε ηλικίας αξίζει το σεβασμό και την αποδοχή από το συνάνθρωπό του αλλά και την πολιτεία. Αντίστοιχα οφείλει να σέβεται και να αναλαμβάνει τις ευθύνες των πράξεων του.
Μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση προέκυψαν απορίες και δόθηκαν απαντήσεις από τους ιδιαίτερα εύγλωττους ομιλητές σε προβληματισμούς όπως:
Τι είναι το AIDS;  Τι είναι ο HIV; Πώς μεταδίδεται; Υπάρχει και ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ένα φορέας του ιού; Ποιες είναι οι κοινωνικές διαστάσεις του ιού; Πώς αντιμετωπίζει η πολιτεία άτομα φορείς ; Πώς μπορεί να προφυλαχτεί κάποιος; Πώς και που μπορεί να κάνει τεστ για AIDS;
Ερωτήματα που προκάλεσαν έντονα συναισθήματα αλλά και προβληματισμό σχετικά με το πως αντιμετωπίζονται συνάνθρωποί μας που έχουν διαγνωσθεί ως οροθετικοί. Ο μεγαλύτερος πόνος στην περίπτωση του AIDS δεν είναι ο πόνος που προέρχεται από τα ιατρικά συμπτώματα της λοίμωξης αλλά από το κοινωνικό στίγμα. Πρόκειται για έναν κοινωνικό και όχι σωματικό ιό ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν μεταδίδεται γονιδιακά αλλά ούτε και με την καθημερινή κοινωνική επαφή.  Έναν ιό που δεν μας επιλέγει αλλά τον επιλέγουμε εάν δεν γνωρίζουμε πως να προστατευτούμε.
Το AIDS από την εμφάνιση του χρησιμοποιήθηκε ως μέσο κοινωνικού στιγματισμού και αποκλεισμού. Ο φόβος μπροστά στην ασθένεια και το θάνατο, ο φόβος μπροστά στο άγνωστο, η άγνοια γύρω από αυτό, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις οδήγησαν πολύ γρήγορα στο στιγματισμό και την κοινωνική διάκριση των οροθετικών ατόμων.
 
Πριν ολοκληρώσουμε τη σημερινή ανάρτηση θα θέλαμε να αναφερθούμε στην ΜΚΟ Θετική Φωνή και το έργο της.
 
Η Θετική Φωνή, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, ασχολείται με την προάσπιση των δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, με την ενημέρωση των ευπαθών ομάδων αλλά και του ευρύ πληθυσμού τόσο σε σχέση με την πρόληψη αλλά και με την αντιμετώπιση του στίγματος.
Ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό την καταπολέμηση της εξάπλωσης του HIV, καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στην Ελλάδα.

Βασική της μέριμνα είναι επίσης οι επισημάνσεις προς την πολιτεία, τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους για τη χάραξη καλύτερων και αποτελεσματικότερων πολιτικών για το HIV/AIDS στη χώρα μας. Ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις στις ευπαθείς ομάδες όπως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, μετακινούμενοι πληθυσμοί, έγκυες γυναίκες, φυλακισμένοι.

Εμείς όπως κάθε φορά πέρα από το επιστημονικά τεκμηριωμένο υπόβαθρο των εισηγήσεων, κρατάμε από την επαφή μας με τους ανθρώπους της Θετικής Φωνής, ένα απλό μεστό ρομαντικό παράδειγμα (το οποίο δε λείπει ποτέ και τους ευχαριστούμε πολύ ) σαν κι αυτά που παραθέτουμε στους μικρούς μας μαθητές για να κρατήσουν και να θυμούνται την ουσία της γνώσης που τους μεταφέρουμε:
"Σκεφτείτε την αρμονία που μας  προσφέρει ένα δάσος..." είπε ο κ. Σάββας Πολίτης σε ένα σημείο της κουβέντας μας. "Η αρμονία του δάσους δεν αποκλείει τη διαφορετικότητα των ειδών που το αποτελούν. Όσο ομοιογενή και να μας φαίνονται είναι το καθένα τους μοναδικό και διαφορετικό....πολλά δέντρα ίδιας κατηγορίας με διαφορετικό σχήμα, κορμό, κλαδιά, φύλλα, καρπούς, που όλα μαζί συμβιώνουν και προκαλούν ομοιογένεια στη ματιά ισορροπία, γαλήνη, ομορφιά και αρμονία στη ψυχή".












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου