Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΖΑΡΙ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ



Από τις πρώτες μέρες έχουμε κατασκευάσει ένα ζάρι (κύβος) από χαρτόκουτο που βάψανε τα παιδιά και κολλήθηκαν στις πλευρές του κομματάκια από Velcro, όπου προσαρμόζουμε και κολλάμε κάθε φορά λέξεις, σύμβολα, αριθμούς, εικόνες και το οποίο διαμορφώνουμε στα παιχνίδια μας κατά περίπτωση, και μας βοηθά να αποφασίσουμε  π.χ ποια ομάδα θα ξεκινήσει πρώτη, ή εκτελούμε εντολές που μας λέει η πλευρά που μας τυχαίνει όταν το ρίχνουμε.

 Στην κάθε του πλευρά το ζάρι της παρούσας δραστηριότητας έχει καρτέλες με τα λεκτικά των πέντε αισθήσεων, κάτω από το κάθε λεκτικό την εικόνα του αντίστοιχου αισθητηρίου οργάνου και κάτω από το αισθητήριο όργανο το λεκτικό του. Στην έκτη του πλευρά έχει μια έκπληξη: την εικόνα ενός κουνουπιού…. Τα παιδιά αμέσως αντιλαμβάνονται πως θα παίξουμε. Τους εξηγούμε τους κανόνες του παιχνιδιού και τους ανακοινώνουμε πως το σημερινό ζάρι μεταμορφώθηκε από ζάρι των κανόνων της τάξης σε ζάρι των αισθήσεων. Ρίχνουν το ζάρι με τη σειρά  και  το κάθε παιδί καλείται αφού αναγνωρίσει ποια αίσθηση του έτυχε (υπάρχει στο ταμπλό βοηθητικός πίνακας αναφοράς με τα λεκτικά των αισθήσεων και το αντίστοιχο αισθητήριο όργανο σε εικόνα από προηγούμενες δραστηριότητες και η Νηπιαγωγός παρακινεί τα παιδιά που δυσκολεύονται, να τον συμβουλευτούν) να προσπαθήσει να κάνει μια μικρή οργανωμένη προτασούλα χρησιμοποιώντας το αισθητήριο όργανο, το κατάλληλο ρήμα και ένα αντικείμενο που ταιριάζει στην αίσθηση, αφού πρώτα ανακοινώσει το όνομά της. Δίνει ένα-δυο παραδείγματα στα παιδιά ρίχνοντας πρώτη το ζάρι: πχ. Όσφρηση:   με τη    μύτη   μου   μυρίζω   το  λουλούδι/ Αφή: με το   χέρι  μου   πιάνω   το ποτήρι / Γεύση: με τη γλώσσα νιώθω το ξινό λεμόνι / Όραση: με τα μάτια μου βλέπω τον ήλιο /Ακοή: με τα αφτιά μου ακούω τον αέρα.
 Όποιος τύχει το κουνούπι θα γίνει το κακό κουνούπι (τραγουδάκι : Αχ κακό κουνούπι γύρω μου γυρίζεις(δις) με τσιμπάς στο αφτάκι πότε στη μυτούλα πότε στο χεράκι αχ κακό κουνούπι τώρα θα σου δείξω με το εντομοκτόνο θα σε συγυρίσω, φςςςς!) 
που θα τσιμπάει απαλά τα άλλα παιδιά σε κάποιο αισθητήριο όργανο πότε στη μύτη, χέρι, αφτί ώσπου να το «συγυρίσουν»….και το παιχνίδι ξεκινά!






Αχ κακό κουνούπι γύρω μου γυρίζεις(δις)


Αχ κακό κουνούπι με τσιμπάς στ' αφτάκι


Πότε στη μυτούλα


Πότε στο χεράκι


Αχ κακό κουνούπι τώρα θα σου δείξω με το εντομοκτόνο θα σε συγυρίσω (βγάζουν όλοι το μπουκάλι με το αναισθητικό και φςςςς!!!!!! το συγυρίζουν μέχρι να ξανασυνέλθει και να ξανατσιμπήσει χεράκια, αφτάκια και μυτούλες.....)



                                                            Εικόνες για το ζάρι


3 σχόλια: