Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Τα φυσικά φαινόμενα δεν είναι μαγεία!!!!

Στη νηπιακή ηλικία τα περισσότερα φυσικά φαινόμενα φαντάζουν στα μάτια των παιδιών μαγικά!! Είναι δύσκολο να συλλάβουν έννοιες της φυσικής αλλά επίσης δύσκολο είναι και για τους γονείς να τις εξηγήσουν. Το σίγουρο όμως είναι πως όταν το παιδί μας ρωτάει "πώς προκαλούνται οι βροντές?" , η απάντηση ΔΕΝ είναι "χτυπάει κάτι ο καλός Θεούλης".

Ένα εύκολο παιχνίδι για να εξηγήσουμε στα παιδιά το αρνητικό και θετικό φορτίο που υπάρχει στα σύννεφα και την απώθηση ή έλξη τους ώστε να φτάσουμε στις βροντές και τις αστραπές είναι το ακόλουθο:


              Τα παιδιά χωρίζονται  σε δύο ομάδες και φορούν  αντίστοιχα  καρτελάκια με θετικό (+) και αρνητικό (-) φορτίο.

 
 
Τα παιδιά-συννεφάκια χορεύουν στο ρυθμό της μουσικής ενώ όταν ακουστεί ο ήχος της βροντής ενώνονται με τα σύννεφα που έχουν αντίθετο φορτίο. Τα σύννεφα που περισσεύουν και  φέρουν ίδιο φορτίο απωθούν  το ένα το άλλο
 
Για να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια της έλξης και της απώθησης μπορούμε να τους παρουσιάσουμε παραδείγματα με μαγνήτες. Οι μαγνήτες που υπάρχουν μέσα στα ηχεία είναι κατάλληλοι διότι τα παιδιά μπορούν να αισθανθούν ευκολότερα σε ολόκληρη την  παλάμη τους τη δύναμη τους, καθώς έλκονται ή απωθούνται.
                      

 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου